Ασκήσεις Ψυχικής Έντασης & Ορμής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Από το Σάββατο, 6 Μαΐου 2017, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ασκήσεις Ψυχικής Έντασης & Ορμής» της εικαστικής ομάδας Χωρο-Χρόνος που αποτελείται από τους εικαστικούς καλλιτέχνες Αργυρή Βασιλάκου, Δημήτρη Σπανόπουλο και Μιχαήλ Φαλκώνη σε επιμέλεια του Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη στο Μ.Ε.Τ.Η.

Η θεματική της έκθεσης «Ασκήσεις Ψυχικής Έντασης & Ορμής» είναι επίκαιρη και ρηξικέλευθη. Οι επιμελητές Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Iωάννης Ν. Αρχοντάκης επέλεξαν, τεκμηρίωσαν και παρουσιάζουν 30 έργα της εικαστικής ομάδας Χωρο-Χρόνος που δημιούργησαν τα μέλη της ομάδας τα τελευταία 10 έτη. Όλα τα έργα κινούνται στο δίπολο Ζωγραφική-Χαρακτική αναδεικνύοντας τις ουσιαστικές γέφυρες ενασχόλησης της ομάδας ανάμεσα στα δύο είδη εικαστικής έκφρασης.

Ο επιμελητής και ιστορικός της τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Οι τρεις καλλιτέχνες που απαρτίζουν την εικαστική ομάδα Χωρο-Χρόνος συγκρότησαν την ομάδα όταν διαπίστωσαν τα κοινά τους ενδιαφέροντα για την ζωγραφική και τη χαρακτική όπως επίσης και τις κοινές τους αναφορές στην αφηρημένη τέχνη. Αν και οι τρεις κάνουν χρήση της εξπρεσιονιστικής γραφής οι δουλειές τους δεν ενστερνίζονται με τον ίδιο τρόπο τις εξπρεσιονιστικές αξίες και ως εκ τούτου χρήζουν διακριτής αντιμετώπισης. Ο Σπανόπουλος είναι ο πλέον αποστασιοποιημένος από την αφαίρεση εφόσον η φιγούρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις συνθέσεις του. Ο Φαλκώνης χρησιμοποιεί την αφαίρεση σε συνδυασμό με στοιχεία ποπ που δανείζεται από τη διαφήμιση και η Βασιλάκου έχει ως εφαλτήριο τη γεωμετρική αφαίρεση αν και στη δουλειά της κάνει επίσης χρήση του αυθόρμητου σχεδίου».

Η έκθεση «Ασκήσεις Ψυχικής Έντασης & Ορμής» θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00-20:00 μέχρι 2 Ιουνίου 2017 με ελεύθερη είσοδο.

Ειδικά εργαστήρια χαρακτικής, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, θα οργανώσουν τα μέλη της εικαστικής ομάδας Χωρο-Χρόνος στο χώρο του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου το Σάββατο 13.5.2017 (Ξυλογραφία) και το Σάββατο 27.5.2017 (Μεταξοτυπία & Collagraph) στις 11:00. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν κατόπιν τηλεφωνικής  επικοινωνίας με τον Μιχαήλ Φαλκώνη στο τηλέφωνο: 6936799062.

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών
Νυμφών 3, Ηράκλειο Κρήτης

Η εικαστική ομάδα Χωρο-Χρόνος ιδρύθηκε το 2014 και αποτελείται από την Αργυρή Βασιλάκου, τον Δημήτρη Σπανόπουλο και τον Μιχαήλ Φαλκώνη. Αφορμή για την σύστασή της απετέλεσαν οι  απρόσμενες συζητήσεις και μελέτες των έργων των μελών της κατά τη διάρκεια του δεύτερου πτυχίου τους στην Χαρακτική, μετά τη Ζωγραφική, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Ο κοινός παρανομαστής ήταν η τέχνη της μεταξοτυπίας και η στενή της σχέση με την Ζωγραφική. Το εξπρεσιονιστικό ιδίωμα, με διαφορετικές εκφάνσεις στον καθένα, κυριαρχούσε και κυρίως το πάθος για μια επαναστατική, αυθεντική τοποθέτηση ενάντια στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και στην απρόσκοπτη εξέλιξη της Χαρακτικής. Η ομάδα είχε συμμετοχή στις εκθέσεις: «Το  κοινό στη διαφορετικότητα» – 2015, «Art Across the Borders» – Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης – 2015, «Αποκλίσεις» – 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής & Εκτυπώσεων Αθηνών – 2016.

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου ιδρύθηκε το Μάιο του 2000 ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη στήριξη της  πολιτιστικής  και καλλιτεχνικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα την προαγωγή  και ενδυνάμωση των εικαστικών τεχνών. Το Μουσείο ενδιαφέρεται  ακόμα  για την  προβολή του έργου των Κρητών καλλιτεχνών και την προώθηση της  παρουσίας  τους  σε κάθε επίπεδο, καθώς και για την ανάδειξη και διάσωση των έργων των δημιουργών κρητικής καταγωγής. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις ετήσιες θεματικές εκθέσεις που πραγματοποιεί, ασχολείται και με την διοργάνωση ερευνητικών, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας και με την έκδοση ενημερωτικών βιβλίων, φυλλαδίων & καταλόγων, ενώ συμβάλλει γενικότερα στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις που αφορούν τη λογοτεχνία, τη μουσική και το χορό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s